Ez elment vadászni, ez meglőtte, ez hazavitte, ez megsütötte, ez az icike-picike pedig mind megette.

vaddisznó pástétom

Kezdődhetne így is a történet, de akár sajátmagam gyerekkori ízléséből kiindulva, akár a gyermekeim (nem)evési szokásait figyelembe véve a máj az örök mumus. Sokan felnőtt fejjel sem szeretik és a libamájat is csak kényszeredetten eszik meg. Azonban ha mégis szeretnénk az egyik legjobb vasforrást becsempészni az étrendbe, és nem resztelt májat vagy cipőtalp keménységű rántottmájat próbálunk lenyomni a család torkán, akkor ez a recept tökéletes alternatívát kínál.

Végy egy fél disznómájat (esetünkben ez egy vaddisznó süldő májának hárnomnegyede), mely nagyjából 1 kg-os. Halkan megjegyzendő, házisertés májából is tökéletes lesz a végeredmény, ne féljünk kipróbálni! Szükséges még 4 keménytojás, 10 dkg teavaj, némi füstölt szalonna és ízlés szerint zöldfűszer, só, bors, borókabogyó.

A szalonnát felkockázom és jól felhevített serpenyőben megpirítom, ez ad egy finom, füstös alapízt.

A felcsíkozott májat és a hozzáadott zöldfűszerekkel, sóval és borssal ízesítve alaposan átsütöm és zsírjára pirítom. Ebben az esetben lényegében mindegy, hogy a máj keményebbre “sikerül-e” vagy sem, hisz úgyis pástétomnak készül, a végső állagán lesz még mit dolgoznunk.

Amikor késznek érezzük, fogunk egy turmixot vagy egy mélyebb edényt és megpakoljuk a pirított máj darabkákkal, a vajat és a négy keménytojást is hozzáadjuk. Ha valaki szereti a fokhagymát, egy-két gerezdet bőven elbír, dobjuk bele a darálóba nyugodt szívvel.

Én a turmix-szal küzdöttem, egyszerűbb húsdarálón előbb áttörni, ledarálni az alapanyagot és utána pépesíteni turmixban.

Amikor elkészültünk, kisebb formákba, tálakba tesszük a fenséges keveréket és hűtőben kifagyasztjuk, pár óra alatt éri el a tökéletes állagot.

Utána ki hogyan szereti, friss kenyéren, pirítóson vagy csak önmagában fogyasszuk! Az biztos, hogy a konzerv kenőmájasokat ezután kerülni fogja mindenki, aki megkóstolta!

(Megjegyzendő, egy kis hegyes erős paprika sokat dob az ízhatáson)

Ha tetszett, oszd meg másokkal is: