Te ismered a Minnesota-modellt?

Karácsony előtt igazi hadjáratot folytattam az interneten, hogy találjak valamilyen antik bútort vagy bármilyen lakberendezési tárgyat édesanyámnak. Imádja az antik bútorokat, de ezeknek persze elég boros az ára, így nem engedheti meg magának, hogy ezekből nagy tételben bevásároljon. Éppen ezért, ha valami nagyobb ünnep van, akkor mindig igyekszünk valami ilyesmivel meglepni, így lassan, de biztosan gyarapodhat a gyűjteménye. A kutakodás közben kaptam egy üzenetet az egyik kollégámtól, amelyben ez állt: “Te ismered a MInnesota-modellt?” Nos, nem ismertem egészen addig. Megkértem, hogy mondja el ő mit tud róla. Végül kiderült, hogy ez az alkoholról leszokás folyamatában segíthet. A https://felepulok.hu/ weboldalán talált rá, ahol bővebben is megismerkedhetett vele. Készségesen átküldte a linket nekem is, hiszen tudta jól, hogy hasonlóan érdeklődő vagyok az ilyen jellegű témák iránt.

Így az antik bútor vásárlást egy időre felfüggesztve jobban elmélyültem a Minnesota-modellben. Ez a modell Amerikából származik és egy bentlakásos, több hónapos terápiás programot foglal magába. Egészségügy orvosi ismeretanyagot használ, illetve túlnyomó részt (70%) saját élményű, felépülésben lévő önkéntes és/vagy fizetett munkatársakat alkalmaz.  A weboldalon, amely az alkoholról leszokással foglalkozik, részletesen kifejtik mi a modell főbb jellemzője, célja, elemei és alapelvei.

Számomra nagyon érdekes volt, mind a modell, mind ez az oldal. Igazán szimpatikusnak találtam, hogy olyan emberek segítenek a függőknek, akik maguk is átélték ugyanezt. Ettől az egész olyan hiteles, és valahogy ettől hatékonyabbnak is tűnik az én szememben. Nem véletlen, hogy az egyik leghatékonyabb terápiás módszernek tartják.