Egy kis korai denevért mentett meg tegnap a Kiskunsági Nemzeti Park kollégája Kecskemét belvárosában. A Petőfi Népe szerkesztőségének tagjai szóltak, hogy szerda óta van egy denevér az épületük kapuja mellett a falon, és aggódnak, nehogy valami baja legyen.

A helyszínre érkező szakember ránézésre nem látott sérülést az állaton, de azért mégsem tartotta normálisnak, hogy két napja egyedül, jól látható helyen tartózkodik. A biztonság kedvéért begyűjtötte, és mint kiderült, igen jól is tette, mert az alaposabb vizsgálatnál két sérülést is talált a szárnyán, azért nem tudott elrepülni.

A denevér először is energiát adó szőlőcukros vizet kapott inni, és már úton van egy denevér-specialistához, ahol jó esélyei vannak a teljes felépülésre.

Ezúton is felhívjuk a figyelmet, aki denevért talál szokatlan helyen (tehát nem a társaival együtt nappal valamilyen védett, sötét résbe húzódva), és fél napig sem mozdul onnan, érdemes szólni természetvédelmi szakembernek: az illetékes nemzeti park igazgatóságnak, a helyi vadaskertnek vagy állatkertnek, vagy a Magyar Madártani Egyesületnek.

Ha a denevér olyan helyen van, ahol veszélyben lehet, például forgalmas utcán a földön, vagy ahol macska, kutya elérheti, akkor a szakember érkezéséig helyezzük őt kartondobozba. Semmiképpen se nyúljunk hozzá puszta kézzel, csakis vastag kesztyűben! A harapása fájdalmas, és egész biztos védekezni fog.

A denevérek ártalmatlan, igen hasznos, a szúnyogokat szorgalmasan tizedelő állatok, örüljünk, ha élnek a környezetünkben.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is: