A Pilisi Parkerdő kutyatartókkal, civil- és szakmai szervezetekkel közösen 9 pontban foglalta össze a legfontosabb alapelveket és tanácsokat, amelyeket mindenkinek érdemes megfogadni, aki kedvencével tervez kirándulást.

póráz kutya erdő

1. Az erdő nem csak a miénk. Az erdei állatok, és a védett növények számára élettér az erdő, kutya nélküli természetjárók, gyerekek és kerékpárosok sokasága élvezi kedvencünkkel egy időben és ugyanazon területen az erdei levegőt. A békés egymás mellett élés érdekében mindig tekintsünk úgy a kutyánkra, ahogyan az egy másik erdőjáró számára megjelenik!

2. Engedelmességi alapképzés nélküli kutyát póráz nélkül sétáltatni akár az erdőben, akár bárhol másutt felelőtlenség, amely kiszámíthatatlan következményekkel járhat, és kockára teheti emberek és kutyák biztonságát. A felelős kutyatartás legfontosabb alapszabálya, hogy kutyánk megfelelően szocializált, képzett, bármilyen kritikus helyzetben visszahívható, illetve fegyelmezhető legyen!

3. A kutya ragadozó állat. Szabadon elengedve az erdőben, hosszabb-rövidebb időre felügyelet nélkül hagyva, számos konfliktushelyzet adódhat az erdő élővilága és a kutya között, amely elsősorban az erdő állatait veszélyezteti:

– A legszelídebbnek tartott házi kedvenc is megkergetheti az erdei állatokat. Ilyenkor akár hosszabb időre is szem elől téveszthetjük. Például legyengült őzgida a kutya kitartó kergetésének hatására el is pusztulhat. Kutyánk távoli vidám csaholását hallva gondoljunk arra, hogy ez egyben valamilyen erdei állat riadt menekülését is jelentheti, amit mi észre sem veszünk.

– Felzavarhat költő madarat, kiáshatja az ürgét vagy a vakondot.

– Rosszabb esetben el is pusztíthatja a nála kisebb állatokat, pl. békákat, gyíkokat, siklókat, fiatal madarakat, kisemlősöket, feldúlhatja a földön vagy alacsonyan fészkelő madarak fészkeit, pl. fák kimosódott gyökerei között vagy bokrok alacsony zónájába rakott, továbbá szedres szövedékbe földre rakott fészkeket.

4. Legfontosabb veszélyforrások, amelyekről sosem szabad megfeledkezni:

– Az erdei séta előtt gondoskodjunk kullancsok-bolhák riasztására alkalmas nyakörv vagy egyéb védő eszköz használatáról, a sétából hazaérve alaposan vizsgáljuk át a kutyát, távolítsuk el róla a kullancsokat.

– A kutyák közötti agresszív összecsapások súlyos sérülést okozhatnak állatnak és gazdájának egyaránt.

– A malacait védő vaddisznókoca viszonttámadása veszélyes lehet a kutyára, de a gazdájára nézve is (a kutya felbőszítheti a vaddisznót, a felbőszített állatot a gazda közelébe vonzhatja).

5. A városok belterületével határos részeken, a lakott területeken is egyre gyakrabban megjelenő vaddisznóállományt magaslesekről ritkítják. A lesek környékén a hajnali és esti órákban megjelenő, gazdájuk felügyelete alól kikerülő kutyák ezt akadályozzák.

6. Napfelkeltétől napnyugtáig terjedő időszakban sétáljunk kedvencükkel az erdőben, mert a magaslesekről történő vadászat leggyakrabban a hajnali, az esti és az éjszakai órákban zajlik. A vadászat és a vadászok célja a vadállomány kordában tartása. Kutyára a vonatkozó jogszabályok értelmében kizárólag akkor adhatnak le lövést, ha az emberre, vadra támad, és a vad sérelme másként nem hárítható el.

7. Láthatósági mellénnyel vagy nyakörvre szerelhető villogóval jelezzük, hogy kedvencünk nem gazdátlan állat. A város környéki erdőkben jelentős természetvédelmi károkat okoznak és a kirándulók körében riadalmat keltenek a sokszor falkába verődő kóbor kutyák, ezért nagyon fontos, hogy az erdészek, vadászok és állatrendészeti szakemberek számára egyaránt jól felismerhető módon megkülönböztessük tőlük kedvencünket.

8. A Szabálysértési törvény 193. (1) bekezdése értelmében: aki a felügyelete alatt álló kutyát természeti és védett természeti területen vagy vadászterületen a vadászkutya és a trifla (szarvasgombakereső kutya kivételével póráz nélkül elengedi vagy kóborolni hagyja, szabálysértést követ el. Hasonló jogszabály nemcsak hazánkban, hanem más fejlett országokban is hasonlóan érvényben van.

9. Ne feledjük: a felelős kutyatartó elsősorban saját kutyája, a város körül megmaradt természeti környezet és kiránduló embertársai védelme miatt tartja be az erdei kutyasétáltatás írott és íratlan szabályait!

3 millió

Ennyi alkalommal keresik fel évente a Pilisi Parkerdőt kutyával. Ez a második legnagyobb szám a 15 millió kirándulás, túrázás után.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is: