A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontja Húsvéttól nyitotta meg kapuit a látogatók előtt s hétfő kivételével minden nap 9 órától 17 óráig fogadja az érdeklődőket egészen október 31-ig.

Képtalálat a következőre: „Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont”

Ilyenkor, április elején a legfőbb turisztikai vonzerő a túzokdürgés, – e nagy testű, ritka madárfaj násztevékenysége, tánca – mely a hazai érdeklődőkön, fotósokon kívül igen sok külföldi ornitológust is vonz. Nemzeti parkunk ilyenkor hajnali túzoklest, fotózást és terepjárós madármegfigyelést hirdet azok számára, akik szeretnék ezeket a vadon lévő, dürgő madarakat meglesni, esetleg fotózni vagy éppen ez által egy életre szóló élményt szerezni.

Programok

A kora reggeli les után a látogatóközpont is kínálja programjait: másfél km hosszú tanösvényének 8 állomása az egykori és jelenlegi Nagy-Sárrétről és annak élővilágáról mesél; a karámokban lévő régi, magyar házi állatokat testközelből lehet megismerni; ezek kicsinyei pedig az állatsimogatóban várják a gyerekeket. Aki „lemarad” a túzokok hajnali megfigyeléséről, azért láthatja őket – ezt a célt szolgálja a látogatóközpont volierjében, félvad körülmények között lévő 4 példány bemutatómadár. A múzeum állandó kiállításai a Sterbetz István Emlékszoba és a Nagy-Sárrét múltja és jelene, melyek április elsejétől október 31-ig tekinthetők meg. Itt kaphat bővebb információt a vendég a túzokról is a kiállítás és egy ismeretterjesztő film megtekintése kapcsán.
Időszakos kiállításaink egyike Matyikó Tibor természetfestő és grafikus alkotásaiból készült, mely a nyitva tartási időszakban a teljes ökoturisztikai szezonban megtekinthető.
A Földművelésügyi Minisztérium Természetmegőrzési Főosztálya a Vadonleső Program keretében évről évre felhívja a figyelmet egy-egy hazánkban élő emlősfajra, esetleg emlőscsoportra. Tavaly a közönséges pele volt az Év Emlőse. A Vadonleső Programba beérkezett legsikeresebb pályaművek először kerülnek idén itt bemutatásra „Pelék, versek, képek” című vándorkiállítás keretében a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontban. A kiállítás május 31ig lesz látogatható.
Egész évben színes és változatos programokkal szolgálunk / Túzokfesztivál, Barnabás Nap, Madárkarácsony, éjszakai csillagászat, madarászat, kézműves tevékenységek, hajnali madárles, stb./, melyekről részletesebben honlapunkon, programajánlónkban informálódhatnak az érdeklődők!
Idei első, húsvéti programunkon sokan vettek részt az esős, borult, szeles idő ellenére. A túzokok és nyuszik látványetetése, a nyuszisimogatás nagyon népszerű volt, amit talán csak a tojáskeresés múlt felül. Kicsik és nagyok egyaránt indultak a vizes pusztára tojást gyűjteni, még a néhol bokáig érő víz sem akadályozta őket ebben.
Következő programunk az április 14-én 17.00 órakor kezdődő Csalogányok éneke és Csillagséták a Túzokok Földjén, ahol az ébredező puszta élővilágával ismerkedhetnek meg, éjszaka pedig a csillagos égbolt csillagaival, csillagképeivel. A program madárodú készítéssel záródik.
Ha tetszett, oszd meg másokkal is: