Egy olyan projekt elindulásának lehetünk tanúi, amely az erdészeti és a természetvédelmi ágazat együttműködésével jött létre a Peszéri-erdő természeti értékeinek megőrzése érdekében – mondta Gulyás Andrea, a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára az OAKEYLIFE projekt nyitórendezvényén tartott köszöntőbeszédében.

Képtalálat a következőre: „Peszéri-erdő”

Büszkék lehetünk arra az összefogásra, amelynek köszönhetően létrejött az OAKEYLIFE Projekt – emelte ki a szaktárca államtitkára. Mint mondta, az együttműködés keretében három szervezet, a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt., a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közösen nyújtott be pályázatot az Európai Unió LIFE alapjához a meszes homoki erdőssztyepp élőhely-rekonstrukciós program megvalósítására.

A Földművelésügyi Minisztérium, mint az erdőgazdálkodásért és természetvédelemért felelős tárca támogatta a kezdeményezést. Ennek eredményeként a 2017. augusztus 1. és 2022. december 31. közötti időszakban, a várhatóan mintegy 2,7 millió euró költségvetésű program az agrártárca társfinanszírozásával valósulhat meg – fejtette ki az államtitkár.

Gulyás Andrea beszédében méltatta a projektmenedzsmenti feladatot ellátó KEFAG Zrt. kutatás-fejlesztés területén végzett tevékenységét és reményét fejezte ki, hogy a projekt eredményeként az elkövetkező generációk számára is meg tudják őrizni a Peszéri-erdő természeti értékeit.

Az OAKEYLIFE projekt célja, hogy a programban résztvevők felszámolják a Natura 2000 fenntartási célok teljesítését fenyegető, legjelentősebb lokális veszélyeztető tényezőket, ezáltal javítsák a kiemelt jelentőségű közösségi élőhelytípusok természetvédelmi helyzetét; továbbá növeljék azok kiterjedését. A projekt gazdái kiemelt feladatuknak tekintik a társadalmi felelősségvállalás és környezettudatos magatartás erősítését.

A Bács-Kiskun megye északi határán, a Kunpeszér község külterületén fekvő Peszéri-erdő hazánk egyik legszebb homoki erdőssztyepp élőhelykomplexe.

A Peszéri-erdő kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területként az Európai Unió által 1992-ben létrehozott Natura 2000 hálózat részét képezi. A „Szalag-erdő” elnevezésű, egyik kisebb része országos jelentőségű természetvédelmi terület.  Más részei ex lege törvényi védelem alatt álló lápok (láprétek, láperdők). A Peszéri-erdő Natura 2000 terület neve egy kicsit félrevezető, hiszen nem csak változatos erdőállományok, hanem homoki gyepek, mocsár- és láprétek is megtalálhatók itt.

A Peszéri-erdőben a homoki erdőssztyepp-komplex összes kiemelt jelentőségű élőhelytípusával találkozhat a természetjáró: Pannon homoki gyepekkel, szubkontinentális peripannon cserjésekkel, pannon homoki borókás-nyárasokkal, euro-szibériai erdőssztyepp tölgyesekkel. A mélyebb fekvésű részeken láthatunk jó állapotban megmaradt keményfás ligeterdőket és kékperjés lápréteket is.

A zárt erdő kialakulására alkalmas termőhelyeken természetes körülmények között az éger és kőris láperdők, keményfás ligeterdők, gyöngyvirágos tölgyesek vannak jelen. E termőhelyeken manapság részben nemes nyáras ültetvények, illetve őshonos és tájidegen fajokból álló vegyes erdők vannak.

Képtalálat a következőre: „pannon homoki gyep”

A Peszéri-erdőben euro-szibériai erdőssztyepp tölgyesek is megtalálhatók – olyan helyeken alakultak ki, melyek a zárt erdők termőhelyeinél gyengébb vízellátásúak. Napjainkban a Peszéri-erdőben nagyjából 80 hektáron találkozhatunk az euro-szibériai erdőssztyepp tölgyesek mozaikjaival.

pannon homoki borókás-nyárasok a pusztai tölgyesek termőhelyénél is gyengébb vízellátottságú, viszont 10-50 százalékos záródást elérni még képes, fás vegetáció kialakulására alkalmas termőhelyeken jöttek létre. Legtöbb lehetséges termőhelyüket mára ültetvények borítják, megmaradt állományaik 110 hektáron terülnek el a becslések szerint.

pannon homoki gyepek a vízzel legkevésbé ellátott termőhelyeken nőnek. Vannak köztük többszintű, strukturálisan diverz zárt homokpuszta-gyepek és évelő, nyílt mészkedvelő homokpuszta gyepek is.

További információ a projekt weboldalán: http://oakeylife.hu/

Ha tetszett, oszd meg másokkal is: