Az Országos Vadásznap szervezésének jogát idén Borsod-Abaúj-Zemplén megye nyerte meg. Minden túlzás és fényezés nélkül egy kiváló rendezvény vendégei lehettünk.

Országos Vadásznap Putnok

Az előzetes várakozásoknak megfelelően – noha negatív felhangok és előjelek kísérték a rendezvényt – igazán kiváló és nagy élményt nyújtó eseményen vettünk ma részt, Putnokon. A megye, történelmében először tarthatta meg a vadászat éves nagy ünnepségét, melynek fővédnöke, dr. Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes volt. Közreműködésével leplezte le gróf Károlyi József a 2021-es “Egy a természettel világkiállítás” hivatalos emblémáját.

De ne szaladjunk ennyire előre!

Kora hajnalban indultunk Budapestről, hisz az előzetes programok ígéretesnek tűntek. Valamint nem titkolt szándékunk volt az is, hogy mi számolhassunk be elsőnek a Világkiállítás egyik első lépéséről, a logó leleplezéséről is.

Putnokra érve rend és rendszer fogadott, minden tökéletesen kitáblázva, a navigációs eszközöket bőven a kesztyűtartóba lehetett tenni. A sportcsarnok környékén kijelölt parkolóhelyek vártak, így rendezetten, és az esemény helyszínét könnyen megközelíthetően tudtunk megállni.

A sportcsarnok területén számtalan sátor, pavilon, ahol egyes vadásztársaságok, erdőgazdaságok már reggel fél nyolckor árasztották magukból az emésztőnedv-serkentő illatokat. A helyszínt körbejárva, közben régi-új ismerősöket köszöntve megállapíthattuk, hogy nem fog szégyent vallani az esemény.

dr. Jámbor László az OMVK elnöke és Bajdik Péter főtitkár

Az előzetes programtervet percre pontosan tartva 9:30-kor elkezdődött a gyülekező a színpad előtti nézőtéren. A tömegben egyre több ismerős arc tűnt fel. Először gróf Károlyi József miniszteri biztos urat és a világkiállítás stábját vettük észre, majd szembe jött velünk dr. Jámbor László elnök úr, oldalán Bajdik Péter főtitkárral.

Megérkezik dr. Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes

A hivatalos 10 órára meghirdetett kezdés előtt nem sokkal érkezett meg dr. Semjén Zsolt és Nagy István agrárminiszter. A kötelező protokoll fotók és körbe-köszöntések után mindenki elfoglalta a helyét és elkezdődhetett az ünnep.

Az ünnep

Mert ünnep a javából, ahol vadászok és természetszerető emberek évről-évre megköszönik Szt. Hubertus támogatását és tisztelegnek a vad előtt.

Szent Hubertus ökumenikus Istentisztelet

A hivatalos program Szent Hubertus ökumenikus Istentisztelettel kezdődött, melyet Dérer Zsolt református lelkész és Cseh István kanonok, Putnok város pélábánosa koncelebráltak. Kiemelték, az élet minden területén, így a vadászatban is kitartásra és az akadályok leküzdésére van szükség. Ehhez mindannyiunknak hitre és egymás iránti szeretetre van szüksége.

Az Istentiszteletet záró imádság után dr. Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke mondott nyitóbeszédet, de előtte pár perc csendet kért, hogy a közelmúltban elhunyt Cserép Jánosra emlékezzenek az egybegyűltek.

Biztosítják a hátteret

Semjén elmondta ahhoz, hogy Magyarország 2021-ben világkiállítást szervezhessen, a jogszabályi és infrastrukturális hátteret rendbe kellett tenni.

Az ünnepséget megnyitja Semjén Zsolt

Így a fegyvertörvényt normalizálták, eltörölve a műszaki vizsgáztatást és olyan életszerűtlen szabályozásokat, melyek minden hivatásos- és sportvadászt valamint sportlövőt sújtottak. Tájékoztatott, hogy Csehországgal közösen perben áll Magyarország az Európai Unióval. A per az EU egy eleve abszurd elgondolásból indul ki, miszerint a migrációval összefüggésben emlegetett terrorizmust ha nem is segítik, de mindenesetre könnyebbé teszik a legálisan lővegyvert tartó vadászok, sportlövők.

Második lépésként a vadászati törvényt alkották meg, ezzel racionalizálva a hazai vadgazdálkodást, tették mindezt kiemelten a vadállomány védelmében. A törvényjavaslatot az agrártárca illetékesei a vadászatra jogosultakkal egyeztetve, velük konzultálva készítették elő és terjesztették az Országgyűlés elé.
20 évre növelték a vadgazdálkodási bérleti ciklust, 3000 hektár alatti vadászterületek már nem kerültek kialakításra és visszaállították a mínuszpontokat a trófeabírálatoknál, ezzel is gátat szabva a már kissé megfiatalodott nagyvad állomány további fiatalításának.

Semjén kiemelte, az üzemi és vadásztársasági területek aránya nem változott és azon vadászatra jogosultak, akik eddig jól végezték munkájukat, továbbra is gazdálkodhatnak. Így az előhaszonbérleti joggal rendelkező vadgazdák érdekeit megóvták.
Bevezették a tájegységi fővadászi rendszert, mely kiválóan működik, az eddigi tapasztalatok alapján.

Beszédében kitért arra, hogy idehaza sikerrel megállítottuk az afrikai sertéspestis terjedését, miközben Ukrajnában és Romániában teljes káosz uralkodik. Valamint jelezte, októberre az egységes vadkárfelmérési útmutató is elkészül, így a korábbi anomáliákat egy objektív rendszer válthatja fel.

A világkiállítás előkészítése

Kitért a világkiállítás rendezésére is. Elmondta, hogy a jogszabályi háttér megalkotása alapvetés volt mindenhez, erre az alapra lehet csak építkezni. A 2021-es esemény – mely az 1971-es Budapesti Vadászati Világkiállítás 50 éves jubileuma is lesz egyben – megrendezéséhez három pillérre kell támaszkodnunk.

Az első, az infrastruktúra biztosítása. Kormányhatározatot hoztak, hogy a 2020-as Eucharisztikus világkongresszusra teljesen átépítik a Hungexpot, mely némi arculati változtatás után otthona lesz az “Egy a természettel” világkiállítás központi rendezvényeinek is. Erre, illetve ennek sikerére Fürjes Balázs a garancia, aki e projektet is menedzseli.

Második lépésként diplomáciai egyeztetések folynak állami és szakmai szinten is. Ezen egyeztetések eredménye lesz, hogy valóban világkiállítást rendezhessünk sok meghívott, vendég országgal.

Harmadik pont a világkiállítás költségvetésének racionalizálása, mely 2019. elejére önt végleges formát és akkor indul meg a kapcsolódo projektek és fejlesztések finanszírozása is.

2021. “Egy a természettel”

Ezt követően gróf Károlyi József miniszteri biztos úr szólt az egybegyültekhez, miután meghallgathattuk a világkiállítás himnuszát, a kürtösök előadásában.

gróf Károlyi József a fenntartható gazdálkodás és a természetvédelem fontosságát emelte ki.

Beszédében kiemelte, mindent a természettől kaptunk és kapunk, ezért tisztelni, óvni, védeni szükséges. Emlékeztetett, az Ipari forradalom óta az emberiség nagy része elvesztette kapcsolatát a természettel. A hazai lakosság nagy része városokban, betonrengetekben él, és olyan téveszméket sző, miszerint a természet megőrzése és helyreállítása csak úgy lehetséges, ha nem avatkozunk be annak rendjébe. Ez az elgondolás félrevezető.

Fenntartható, jól átgondolt és szakértő gazdálkodás szükséges, legyen szó mező- vagy erdőgazdaságról, vad- vagy halgazdálkodásról.
Ezért vadászok, halászok, erdészek, mezőgazdászok és természetvédők közösen, együtt szervezik és rendezik a 2021-es eseményt, hogy mindenki számára érthető és világos legyen, nem a természet ellen, hanem érte dolgoznak, dolgozunk mindannyian. Hogy tényleg egyek lehessünk a természettel.

A természet fenntartható használata legitim, hasznos és egyben szükséges a túléléshez, valamint a biológiai sokféleség megőrzéséhez.

Károlyi emlékeztetett, az ember kezében van a tudás és akarat ami megvédheti a természetet, vizeinket, az erdő állatait, levegő madarait.

Majd beszéde végén felkérte Semjén Zsoltot, hogy együtt leplezzék le a világkiállítás igazán impozánsra sikerült logóját.

2021. Egy a természettel

A nyitóesemény végén huszárok vezették fel azt a lovasfogatot, melyen a terítékre helyezett gímszarvas is érkezett.

Terítéken a gímszarvas

A nap hátralévő részében kitüntetéseket adnak át, fiatal vadászok eskütételét nézhetik az érdeklődők, de nem elhanyagolható módon vadászati és gasztronómiai érdekességekben lehet része azoknak, akik e beszámoló alapján kedvet kapnak és kilátogatnak.

Üdv a vadásznak, tisztelet a vadnak!

Ha tetszett, oszd meg másokkal is: