A Balaton-felvidéki Nemzeti Park minden hónapban bemutatja a hónap növényét vagy állatát, mely augusztusban a nagy pele lett. Havonta megjelenő írásukban a Csopak és térségében élő, esetleg fel sem tűnő növény- és állatfajokat szeretnénk bemutatni.

Nagy pele (Glis glis)

Testhossza: 13-18 cm, farokhossza: 12-15 cm, testtömege: 100-180 g

Kedveli a gyertyános- és cseres tölgyeseket, a bokrosodott gyümölcsösöket, Az emberi környezethez jól alkalmazkodik, ezért felbukkanhat erdőközeli épületekben, padlásokon.

A nagy pele jellemzően éjszakai állat. Sötétedés után indul táplálék után. Hajtásokat, rügyeket, bogyót, makkot, diót, gyümölcsöket, rovarokat, lárvákat fogyaszt.

Őrzi a területét, hangadással és feromonokkal is jelzi annak határát. Ágakon ügyesen mozog, jól lát, hall, illetve a bajusza segítségével érzékel a sötétben. Valódi téli álomra szeptember végén, október közepén húzódik több méteres mélységbe a maga ásta, béleletlen földalatti üregbe. Esetleg madárodvakban, barlangokban, épületek zugaiban is áttelelhet. Testhőmérséklete ilyenkor 2 Co-ra csökken le.

Az épületek padlásán időlegesen megtelepedő példányok szándékos irtása jogszabályba ütköző tevékenység. Élve fogó láda csapdába helyezett vagy kitámasztott cserép alá tett gyümölccsel azonban befoghatjuk az állatot, amelyet aztán több kilóméterre el kell vinni az épülettől erdős, bokros területre. Szükség esetén csak kesztyűvel ajánlatos megfogni, mert harapása fájdalmas.

A nagy pele védett állat, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Vers Réka oktatási szakreferens
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

Ha tetszett, oszd meg másokkal is: