Tűzgyújtási tilalom lépett érvénybe Bács-Kiskun és Csongrád megyében május 8-án. Az átlagosnál melegebb időjárás miatt már májusban megkezdődött a nyári erdőtűzszezon.

Képtalálat a következőre: „tűzgyújtási tilalom”

A tűzgyújtási tilalom idején tilos a tűzgyújtás a kijelölt tűzrakóhelyeken, az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteres körzetben lévő külterületi ingatlanokon, a közút- és vasút menti fásításokban, továbbá tilos a parlag- és gazégetés is. Az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók, a közúton és vasúton utazók fokozottan figyeljenek arra, hogy égő cigarettacsikket és dohányneműt ne dobjanak el, azt minden esetben oltsák el, és használjanak hamutartót.

A NÉBIH kéri a lakosságot, hogy a tilalom idején lehetőleg a nem érintett belterületi ingatlanokon se rakjanak tábortüzet, mert a felszálló izzó parazsat a szél több száz méterre repítheti, hamuvá változtatva a környékbeli erdőket.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról az www.erdotuz.hu  vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térképen tájékozódhatunk.

Az áttekintő térképre kattintva megjelenő, http://tuzgyujtasitilalom.nebih.gov.hu/ címen közvetlenül is elérhető erdészeti térképen kikereshetjük a lakóhelyünket vagy a tervezett kirándulási helyet és a környékén található erdőterületek beazonosíthatók a térkép segítségével. A Rétegek menüpontra kattintva további rétegeket kapcsolhatunk be. Alaprétegként beállítható a Google Hybrid térkép is. A térképen lehetőség van koordinátás keresésre is EOV és WGS84 vetületi rendszerben.

A térkép piros színnel a megtekintés napján hatályban lévő tűzgyújtási tilalmat mutatja!

A magyarországi erdőtüzek 99 százaléka emberi mulasztás következménye, emellett a tűz sokszor a szomszédos területekről terjed át az erdőre, így mindenhol fontos az elővigyázatosság.

A tűzvédelmi korlátozások megszegése bírsággal sújtható, amely – az okozott károk megtérítésén felül – az előidézett káresettől függően 20 ezer forinttól 3 millió forintig is terjedhet.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is: