A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a napokban bíbicfiókákat fedeztek fel a Maros-ártérben. Ezen a helyen korábban sohasem költöttek bíbicek.

Képtalálat a következőre: „bíbic”

A bíbic az egyik legkorábban érkező költöző madarunk, népes csapatai általában már februárban megjelennek. A nyílt területek, vizes élőhelyek madara, jellemző költőhelyei a szikes puszták és más vizenyős területek. Kedveli azokat a helyeket, ahol a mikrodomborzat változatossága miatt vannak szárazabb és nedvesebb részek, itt a szőrmés ragadozóktól védettebb kis szigetek alacsony növényzetében rakja le tojásait.

A márciusban lehullott sok csapadéknak köszönhetően idén olyan területeken is költenek bíbicek, ahol korábban ez nem fordult elő. Ilyen hely például a Maros-ártér, ahol éppen a napokban láttunk egy fiókáit vezető bíbicpárt. Még abban az időszakban telepedtek meg, amikor a gyepen voltak vízfoltok. Időközben a víz eltűnt (elpárolgott, illetve beitta a talaj),de a bíbicpár sikeresen kiköltötte fiókáit. A megfigyelés alkalmával a szülők mellett csupán két fiókát láttunk, de valószínűleg még két terepszínű apróság lapulhatott valahol a közelben, a bíbicek ugyanis mindig négy tojást raknak.

Forrás: KMNP

Ha tetszett, oszd meg másokkal is: