Tudom, elcsépelt szójáték, de borzasztóan jó téma a következő vadászható állatfajunk: a borz (Meles meles).

Képtalálat a következőre: „borz”

Az európai menyétfélék legnagyobb képviselője egy rendkívül elegáns állat: szürke öltöny, fehér fej, fekete nyakkendő. A fején a szemceruza megszaladt, és így két fekete sáv fut végig az orrától az „öltönyig”, de ez inkább emel a fenséges megjelenésén. Kell is neki ez a komolyság, mert hosszú szőre miatt elég torzonborz kinézete van, nomeg amúgy az apró fekete gombszemekkel és kicsit megnyúlt orrával, csámpázó járásval inkább bohókás benyomást kelt abban, aki meglátja. Ez mondjuk már kihívás, mert főként éjszaka aktív életmódot él, úgyhogy biztos borzolja a kedélyeket, amikor éjjel váratlanul csörtetve megjelenik, és erre esély van Európa nagy részén, sőt, Ázsia középső területein is.

Képtalálat a következőre: „borz”

E honos ragadozó állatunkkal a lombhullató erdeinkben, illetve a bokros, erdőfoltos területeken futhatunk össze, de szívesen csatangol a mezőgazdasági földeken is, és egyre többször észlelik a falvak, városok szélén is ennivaló után kajtatva.

Mert táplálék tekintetében nem válogatós, ezért is kapta meg joggal a ’mindenevő ragadozó’ titulust is, amivel szintén kitűnik a többi – főként csak hússal táplálkozó – menyétféle közül. Az étlapja évszakfüggő – tavasszal főként a csigák, giliszták, egyéb gerinctelenek, valamint friss növényi hajtások, talajon fészkelő madarak tojásai, fiókái vagy maguk a madarak képezik a fő ízvilágot számára. Nyáron és ősszel már a pockok és kisrágcsálók egyedszámát szabályozza, nomeg örömmel teszteli a hullott gyümölcsök érettségét is, változatosságnak egy kis gyökereket, gombákat, gabonaszemeket választ mellé. Az ennivaló megszerzésekor hasznára van hosszú, akár 2 cm hosszú karmai is a mellső lábán – így ügyesen tud ásni, kaparni, összeszedni minden finomságot, többek közt akár az óvatlan sünöket is kiszedi vele tüskés bundájukból.

Képtalálat a következőre: „borz tápláléka”

E változatos étrenddel jó sok zsírt halmoz fel magának, főként a téli időszakra, amikor is – ha nem is igazi téli álmot alszik – de energiatakarékos üzemmódra áll át.

Kell is az energia a számára ebben az időben, mert – ha sikeresek voltak az előző évi április-májusi randik – akkor január-február (március) környékén alakul a borzasztóan aranyos, fehér szőrrel és vaksin születő, 2-5 kölyökből álló borz-alom.

A borzok családi közösségben, ’borz-klán’-ban, borzkotorék nevű saját ingatlanban élnek, itt nevelgeti közösen a különböző korosztályú és ivarú a kölköket, akik úgy 10 hónap múlva már úgy megnőnek, hogy nem lehet a felnőttektől megkülönböztetni őket. Aztán általában a 2. évre (ekkora ivarérettek is lesznek) el is válnak útjaik a szülőktől és saját család alapításába kezdenek.

Képtalálat a következőre: „borz”

A borzkotorék egy rendkívüli statikai találékonysággal kiásott alagút rendszer – főkotorékból, hozzá kapcsolódó mellék-kotorékokból áll. Megfigyelték, hogy van ahol külön „latrina” is van, ahova a dolguk végzik.

Képtalálat a következőre: „borz kotorék”

Ha jól telik a borznak dolga, akkor akár a maximális, 10-12 éves kort is megérheti.

Képtalálat a következőre: „borz kotorék”

Vadászat idényük: július 1. – február utolsó napja

 

És egy kis ’borzológia’: sokan keverik az (jelen leírásban is szereplő) eurázsiai borzot a ’bűzös borzzal’, hivatalos nevén a szkunk-kal (hívjuk is inkább így, ha lehet). A csíkos szkunk egy észak-amerikai állat, kisebb, mint az eurázsiai borz, az orrától az egész hátán végig fut egy szélesedő fehér csík a fekete alapon, a bűzösborz-félék családjába tartozik, és őrá igaz, amit sok filmen, rajzfilmen is látni, hogy mikor védekezik, a farkát feltartva messzire tudja spriccelni a bűzmirigy váladékát. Ezzel ellentétben a mi borzunk eurázsiai faj, nagyobb, mint a szkunk, valóban van bűzmirigye (szép nevén mirigytasak vagy zsírgödör), de nem spricceli ki a tartalmát, hanem ezzel területet jelöl, valamint az ellentétes neműek számára jelzi párzási hajlandóságát.

vadászható vadfajok, borz
Bűzös borz vagy szkunk

És ha már itt tartok, plusz érdekességképpen: a hazai borzunk rokona viszont a szintén amerikai ’torkos borz’, rendesebb nevén a ’rozsomák’, angol nevén ’wolverine’, aki a ’Farkas’ (X men) című film névadója eredetileg.

vadászható vadfajok, borz
Rozsomák

Szerző: Jóba Kati – vadgazdamérnök, állatgondozó – Budakeszi Vadaspark

Fotók: Internet

 

Ha tetszett, oszd meg másokkal is: