Halászsast figyeltek meg a Körös-Maros Nemzeti Parkban a Kenderesszigeti-halastavaknál. A Magyarországon ritka látványnak számító madarat három napon keresztül több alkalommal is látták.

Képtalálat a következőre: „halászsas”

Hazánkban nem költenek halászsasok, eddig csupán néhány sikertelen költési kísérletet regisztráltak a szakemberek. Az őszi és tavaszi vonuláskor azonban felbukkan egy-egy magányos példány. Legutóbb a Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén tűnt fel egy halászsas. Három alkalommal azonosítottuk: egyszer a Kenderesszigeti-halastavaknál, két alkalommal pedig a Hortobágy-Berettyó melletti Kóré-zugban, a fokozottan védett területen.

A halastavaknál zsákmányszerzés közben is sikerült megfigyelni. A halászsas kizárólag halak kifogására specializálódott madár, nevét is innen kapta. Rendszertanilag is elkülönül a többi sasfélétől. Jellegzetes, látványos vadásztechnikával vadászik: 10-15 méter magasból kémleli a vizet, majd szélsebesen lecsap áldozatára. Mivel hasa fehér színezetű, így a halak a víz tükre alól nehezen veszik észre. Mielőtt a vizet elérné, előrenyújtja karmait, azzal ragadja meg áldozatát. Nem rest teljes testével sem a víz alá merülni, hogy biztosan elérhesse a kiszemelt halat.

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park

Ha tetszett, oszd meg másokkal is: