pásztortáska (Capsella bursa-pastoris) a káposztafélék (Brassicaceae) családjába, a Capsella nemzetségbe tartozó, egy- vagy kétnyári, fehér virágú, gyom- és gyógynövény. Becőketermése táskaformájú, erről kapta nevét is.

Képtalálat a következőre: „pásztortáska”

Népies nevei: békatarsoly, büdös szaporafű, csapka, cigánysóska, élek-halok, Isten-táskája, kanálka, kanállopó, borsika, koldustarisznyácska, Szent György-virág, szívkésfű, vérellátó fű, palackfű, pásztorerszény, paptarsoly, szűkésfű, paperszény, pásztor ostora, porcogófű, vadmustár, gezemice, libazsázs.

Kapcsolódó kép

 • Egyik leggyakoribb őshonos növényünk Európában, de a világon sokfelé elterjedt. Ezt a mindenütt, utak mentén, réteken, ugarföldeken, árkokban, bozótosokban, szántóföldeken és veteményeskertekben előforduló értékes gyógynövényt általában kellemetlen gyomnak nézik. Alighogy felhalmozódik valahol egy földrakás, különösen építkezések közelében, máris, szinte egy éjszaka alatt kinő. Mindössze nem túl száraz talajra és elegendő napsütésre van szüksége. Egész nyáron virágzik, de legnagyobb tömegben áprilisban és májusban. Márciustól novemberig gyűjthető, viszont nem tárolható sokáig, mert 2-3 hónap alatt veszít hatóanyagtartalmából. Mivel ilyen széles intervallumban gyűjthető, inkább mindig frisset szedjünk.
 • Tőgyökere orsó alakú, hajtásrendszere 20-40 cm-es. Elsőként tőrózsája fejlődik, osztott, szeldelt vagy karéjosan tagolt, nagyon változatos levelekkel. A tőlevélrózsából kiemelkedő dudvaszára elágazó. A szár levelei szórt állásúak, lándzsásak, nyilas vállal szárölelők. Bimbói és kinyílt virágai, a virágzati hajtás csúcsán szinte síkba rendeződve, sátor virágzatot képeznek.
 • A virágok felépítése – mint minden káposztafélénél négy, kereszt alakú sziromból állnak. Fürtökben nőnek a szárak végén, nagyon aprók és fehérek. a termés szélessége és hossza közel azonos, ezért ekkor becőkének hívjuk. A becőke szíves vagy fordított háromszögletű, valóban a pásztorok „táskájára” emlékeztet. A termések fürtbe rendeződnek, a virágzó és a terméses részt együtt sátorozó fürtként értékeljük.
 • A magokat kora nyáron gyűjtsük be. Magvai nedves környezetben viszkózus anyagot bocsátanak ki, amihez a vízhez kötődő életciklusú rovarok hozzáragadnak és végül elpusztulnak. Ez felhasználható a szúnyogokirtására, mivel a növény elpusztítja a szúnyog lárváit, így egyfajta proto-húsevő növénynek is tekinthető.

Felhasználása:

 • A pásztortáskából készített tea naponta 2-3 csészével fogyasztva, mindenféle vérzésre jó eredménnyel alkalmazható, pl. orr-, gyomor-, bél, és szabálytalan méhvérzés esetén.
 • Vérző sebeknél, ha a vérzés nem akar elállni, a belőle készített főzet elképesztő hatású!
 • Vérző aranyér esetén végezzünk kis beöntéseket, vegyünk ülőfürdőt vagy a pásztortáska langyos főzetével mosogassuk az aranyeret.
 • Azok a kismamák, akiknek a szoptatás idején megduzzad a mellük, gőzöljenek fel friss pásztortáskát egy szitában és kendőbe burkolva helyezzék melegen a mellükre.
 • Vesevérzés esetén különösen ajánlatos naponta két csészével meginni abból a teából, amit a pásztortáska és a zsurló 1:1 arányú keverékéből készítünk.
 • A fagyöngyhöz hasonlóan a vérkeringést is szabályozza, és mind a magas, mind alacsony vérnyomás ellen ajánlható.
 • Minden külső izom megbetegedésben rendkívül fontos segítőnk. „Ha már semmi sem használ végtag vagy izomsorvadás esetén, úgy tedd a következőket: pásztortáskát vágj apróra, öntsd le gabonapálinkával, tíz napig tartsd a napon vagy meleg kályha közelében, majd ezzel a szerrel dörzsöld be naponta párszor a beteg testrészt, valamint igyál meg négy csésze palástfűteát”!  Az ilyen komoly izombetegségek esetén csak a friss növény ad biztos és gyors segítséget!

Kapcsolódó kép

Felhasználási módok:

Teakészítés: 1 púpozott teáskanál füvet adunk ¼ l vízhez, forrázzuk, rövid ideig állni hagyjuk.

Ülőfürdők: E célra fél vödör friss vagy 100 gramm szárított növény szükséges. Fürdősi idő 20 perc. Fürdő után azon nedvesen, fürdőlepedőbe vagy –köpenybe burkolózva feküdjünk egy órára ágyba „dunsztolni”.

Dunsztkötés: Két marék füvet, ha lehet frisset, egy szitában vízgőz fölé tartunk. Az átgőzölt füvet kendőbe csavarjuk és így helyezzük a testre.

Tinktúra: Frissen szedett pásztortáskát, levelestől, szárastól, virágostól, termésestől vagdaljuk fel, lazán töltsük üvegbe, öntsünk rá 38-40%-os gabona vagy gyümölcspálinkát (hogy teljesen belepje a növényt), két hétig hagyjuk állni a napon vagy más meleg helyen.

Használata esetén orvosi ellenőrzés szükséges!!

Konyhai alkalmazás: A tőrózsák ropogósak, nyersen kitűnően illenek más vadsalátákhoz, főzve pedig leveseket, csőben sülteket ízesíthetnek. A magok mustárt, borsot helyettesítenek. Az apróbb madarak és a baromfik is előszeretettel fogyasztják. Kínában haszonnövényként termesztik és zöldségként fogyasztják.

Képtalálat a következőre: „pásztortáska”

Receptek

Pásztortáska-főzelék mezei sóskával: Azonos mennyiségű pásztortáskát (leveleket) és mezei sóskát kevés zsíron, fedő alatt puhára párolunk, liszttel megszórva, húslével felöntjük. 1 pohár tejfölt és néhány szétnyomott, főtt burgonyát adunk hozzá.

Pásztortáska-saláta: A fiatal növényeket gyökerestől gyűjtjük. Otthon gondosan megtisztítjuk, megmossuk. A gyökereket levágjuk. A levélrózsákat apróra vágott hagymával, ecettel, olajjal ízesítjük. Ha a levelek már öregebbek a kelleténél, akkor tanácsos azokat apró szeletekre vágni és úgy fogyasztani.

Pásztortáskavagdalt: Csirkét sós vízben, gyökérzöldségekkel puhára főzünk, kicsontozunk. Apróra vágott hagymát zsírban megpárolunk, 2 nagy marék pásztortáskát összevagdalunk, együtt a hagymával, tovább pároljuk. Ha puha, 1-2 evőkanál liszttel megszórjuk, a húslével felöntjük. Kapribogyóval, tejfellel, szerecsendióval, sóval, pohárnyi savanykás fehérborral, borssal ízesítjük, tálalás előtt 1 tojássárgájával és a csirkevagdalttal gazdagítjuk.

Zöldségragu:

Hozzávalók:

 • 4 db pásztortáska tőrózsa felaprítva
 • 4 szál karikákra vágott sárgarépa
 • 4 szál kockára vágott karórépa
 • 2-3 fej apróra vágott hagyma

Elkészítés: Kevés olajon futtassuk meg a hagymát, majd adjuk hozzá a zöldségeket. Öntsük fel egy pohár vízzel, sózzuk, majd fedő alatt főzzük 45 percig.

Szerző: SZTK

Forrás:

Marie-Claude Paume: Ehető vadnövények – Füvek, virágok és salátafélék gyűjtése és felhasználása
Maria Treben : Egészség Isten patikájából
Wikipédia
Terebess.hu

 

Ha tetszett, oszd meg másokkal is: