Március 25-én tavaszi állomásához érkezett a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság „A fényképezés természete, a természet fényképezése” című fotóstúrája, melynek keretében a Kígyósi-puszta évszakonként különböző arcát kaphatják lencsevégre a természetfotózás szerelmesei.

A meghirdetett időpontban 18 lelkes résztvevővel indultunk útnak, hogy a 10 kilométeres túrán végighaladva megismerjük az erdő és a puszta márciusi növény- és állatvilágát. Túránk a Kígyósi-tanösvényen indult, így a Nagyerdő fái alatt sétálva hallgattuk a tavasz első énekesmadarait. Dalra fakadtak már az erdei pintyek, a citromsármányok, a zöldikék, a fekete rigók és az énekes rigók is. Európa legnagyobb harkályfaja, a fekete harkály tavaszi kiáltásaival hívta fel magára figyelmünket.
A túra erdei szakaszán túljutva elértük a pusztát, ahol nemsokára meghallottuk a rétisas távoli fészkéből jövő kiáltásokat. A pusztai túra során ellátogattunk a Kígyósi-puszta azon részére, ahol a tavaszi hérics bontogatja szirmait és ha még nem is a legszebb tavaszi pompájukban, de az első virágokat már le tudták fényképezni a résztvevők.
A nagy kiterjedésű vizes területet, amely a pusztán tartózkodó vadludaknak és vadrécéknek szolgáltat most pihenőhelyet, csak annyira közelítettük meg, hogy ne zavarjuk a madarakat. A közülük válogató sasok azonban rendre felriasztották a csapatokat, így a kirándulók saját szemükkel láthatták, hogy valóban hatalmas madártömegek tartózkodtak az egyébként ködös-párás fátyolba burkolódzó pusztában.
„A fényképezés természete, a természet fényképezése” című fotóstúra nyári állomásán ezúttal is „egyéjszakás kalandra” hívjuk majd a résztvevőket. Mivel az éjszakát a szabadban töltjük a Nagyerdőben, így a csillagos égbolt és a hajnali pára fényképezésére egyaránt lehetőség nyílik. Erre az alkalomra másik tematikus túrasorozatunk, a Kígyósi madarásztúra résztvevőit is szeretettel várjuk!
A fotókat Boldog Gusztáv készítette.
Ha tetszett, oszd meg másokkal is: