A hirtelen visszatérő tél számos, már vonulásban levő fajt megállásra kényszerített. A Körös-Maros Nemzeti Park Cserebökény részterületén például egy tizenhét példányos fehér gólya csapat tartott kényszerpihenőt a napokban. Ez jelenség azért különösen érdekes, mert tavasszal ritkán lehet megfigyelni együtt pihenő, táplálkozó gólyacsapatokat a határban.

A fehér gólyák többsége március második felében, április elején érkezik vissza a Körös-Maros Nemzeti Parkba. Cserebökény térségében évek óta legkorábban március 20. körül jelentek meg a fészek körül az első példányok. A gólyák a magasban természetesen együtt, csapatban jönnek, de a fészek közelébe érve székelnek és saját fészkük környékén mozognak, csapatosan jellemzően nem táplálkoznak.
Ezért is számít kuriózumnak az, hogy március közepén, amikor a hirtelen fagypont alá süllyedt hőmérséklethez ónos eső és erős havazás is társult, Szentes határában, egy tocsogós gyepterületen két napon át folyamatosan együtt táplálkozott és pihent egy tizenhét fehér gólyából álló csapat. Ezek a madarak minden bizonnyal nem a környéken fészkelnek, hanem északabbra igyekeznek, de a szokatlan hidegben elfogyott az energiájuk, ezért kényszerültek megállásra.
A tavaszi időszakkal ellentétben ősszel megszokott látvány, hogy a fehér gólyák akár több százas csapatokban is gyülekeznek a mezőkön. Augusztus végén, szeptember elején indulnak útnak déli telelőhelyeikre.
Forrás: KMNP
Fotó: Őze Péter
Ha tetszett, oszd meg másokkal is: