Bársony István (Sárkeresztes, 1855. november 15. – Budapest, 1928. március 12.) újságíró, író – „a pagony dalnoka”, az első magyar állatregény szerzője.

A vadászszenvedélyt s a szép magyar beszéd és nyelvhasználat erényét mind édesapjától örökölte. Tanulmányait Nagykárolyban, Pozsonyban és Budapesten folytatta. Noha ügyvédnek készült, ám az irodalom iránti szerelme hamar eltérítette a jogi pályától, így már 1881-től munkatárs volt az Egyetértés című lapnál, később a Hazánk, valamint 1907. májusáig a Magyar Hírlap főmunkatársa volt, amikor is a Budapesti Közlöny szerkesztője lett.

1886-ban aratta első sikerét novelláival, amikor I. díjat nyert az Ország-Világ pályázatán Proletárok című írásával. Majd megjelent első könyve is, a Százszorszépek, de leginkább vadásztörténeteivel vált népszerűvé.

Elbeszéléseket, regényt, de legfőképp természetleírást és vadászrajzot írt, mely 1910-ig összesen 35 kötetet tett ki. Írásai mind ritka természetismeretről tanúskodnak, s színes stílusuknak köszönhetően a közönségnél nagy sikert szereztek Bársony Istvánnak.

Folyamatosan növekvő népszerűségével és jelentős olvasótáborával nem volt kérdés, hogy 1894-ben a Petőfi Társaság, majd 1898-ban a Kisfaludy Társaság tagjává választották.

Bársony így vélekedett művészi elvéről: „Az elbeszélő irodalom alapja a képzelet. A természetfestésé az igazság. Ebben lehetetlen megmozdulni a természet ismerete nélkül. A legköltőibb színezés is üressé válik, ha nem igaz. Hát még, ha a téma nélkülözi a teljes realitást! – Hitvallása így szól: – A természet költője nem mesemondó. Hitet kell tennie arról, hogy igazat ír. Egyetlen sort sem írtam a természetről, amelynek igazságáról meg nem győződtem volna.”

Képességeit a szakma is elismerte, antológiák, almanachok, a díszkiadásban megjelenő nagy albumok (Tátra-album, Magyarország vármegyéi és városai) készítésénél számítottak munkájára, szakértelmére. Szakcikkei rendszeresen jelentek meg, valamint több vadászati témájú könyv előszavát is írta.

90 éve, 1928. március 12-én hunyt el.

Ravatalánál családtagjai, az író-, a tudós-, és a vadásztársadalom, valamint a politika kiemelkedő személyiségei búcsúztak el tőle.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is: