Orvvadászok megmérgeztek 87 keselyűt Mozambikban, a mérget egy elefánttetembe helyezték, amelyet a dögevők megettek.

Dél-afrikai természetvédők közölték, hogy legkevesebb 80 fehérhátú és hét csuklyás keselyűt öltek meg ily módon, de számos más madár is az orvvadászok áldozatává vált Mbashene térségében, ahol a mérgezés történt. A szakembereknek sikerült megmenteniük 17 megmérgezett keselyűt.

fehérhátú keselyű

Az elpusztult állatokat megcsonkították, ami azt jelzi, hogy a hagyományos gyógyászatban használt testrészeikért ölték meg őket.

Vadorzók gyakran azért is megölik a keselyűket, mert azok az általuk elejtett állatok, köztük orrszarvúk és elefántok tetemei fölött köröznek, felfedve azok helyét a vadőröknek – tették hozzá a természetvédők.

A mérsékelten veszélyeztetett fehérhátú keselyű Afrika keleti és nyugati részének Szavannáin él. Hossza mintegy egy méter, szárnyfesztávolsága két méternél is szélesebb, testtömege 4,2-7,1 kilogramm.

Csuklyás keselyű

A kihalás szélén álló csuklyás keselyű a Szaharától délre fekvő afrikai területeken él. Hossza 62-75 centiméter, szárnyai fesztávolsága 155-165 centiméter, testtömege 1500-2600 gramm.

A Természetvédelmi Világszövetség vörös listája szerint utóbbi populációja rohamosan csökken, elsősorban azért, mert folyamatosan mérgezik az állatokat, hogy szerveiket felhasználják a hagyományos gyógyászatban. A szavannák lakója, de élettere folyamatosan szűkül, életkörülményei folyamatosan romlanak.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is: